KIK VAGYUNK?

A sétával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára.
A „szülés/születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye.

Andrek Andrea

pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke, az ELTE Perinatális Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés egyik alapítója, koordinátora és oktatója, az ELTE PPK Perinatális munkacsoportjának tagja

1996 óta tagja, 2004 óta elnökségi tagja a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak. Az ELTE PPK és a társaság közös gondozásában 2007-ben alapította a perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzést, amelynek azóta is szakmai koordinátora és oktatója. Magánrendelésén elsősorban gyermekáldásra várva, a várandósság idején, a magzattal való kapcsolat elmélyítésében, a szüléssel, a babáról való gondoskodás dilemmáinak kérdéseiben keresik fel anyák és apák egyaránt, illetve olyan felnőttek, akik elakadásuk hátterében perinatális eseményt feltételeznek.

Számos szakmai konferencia előadója, tanulmány és cikk írója, mely a perinatális pszichológia, a magzati programozás és az apaság pszichológiájának tudományos hátterét, magánéleti, családi és társadalmi jelenségekkel kapcsolatos, mélyebb összefüggéseit és mindennapi jelentőségét ismerteti szakemberek és laikusok számára.

Gitidiszné Gyetván Krisztina

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó, perinatális szaktanácsadó, dúla, babamasszázs oktató

A Bp. Zuglói Egészségügyi Szolgálat védőnői vezetője, az ELTE-PPK Perinatális munkacsoport tagja és oktatója, a MAVE Elnökségi titkára, a Szoptatást Támogató Nemzeti Szoptatási Bizottság titkára, a Szoptatásért Magyar Egyesület tagja.

A 2015-ös Richter Aranyanyu Díj közönségdíjasa.

Védőnői és oktatói munkái mellett szülészfelkészítő programokat szervez és tart, babamasszázst, tanfolyamatokat, időszakonként baba-mama szoptatási klubot vezet, internetes és telefonos tanácsadást folytat szoptatás illetve egyéb védőnői témában, a „Korszerű szoptatási ismeretek tanfolyamokon.” előadóként vesz részt. A Bababarátság elveit és a sikeres szoptatáshoz vezető út ismérveit laikusok és szakemberek számára széles körben adja át.

Horváth Éva

szomatopszichoterápiás szemléletben dolgozó sportrekreátor, mozgásfejlesztő, perinatális szaktanácsadó

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság tagja, az ELTE PPK Perinatális munkacsoportjának tagja, a Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesület tagja, az ELTE PPK Affektív Pszichológiai Tanszék és a Perinatális Szaktanácsadó szak külsős oktatója, a testharmónia mozgásprogram alapítója.

Sportrekreátor és mozgásfejlesztőként minden életkorban, gyerekekkel és felnőttekkel, preventív szemléletben dolgozik. A perinatális időszak minden vetületével foglalkozik, így várandósokkal, csecsemőkkel, gyerekekkel, akiket esetleg iskolás korig is kísér. Különböző korcsoportokban a testmozgáson keresztül, rekreációs szemléletben, terápiás eszközöket is bevonva dolgozik. Szakmai konferenciákon előadásokat, workshopokat tart testtudat témában, a haptonómia tudományának elméletét és gyakorlatát ismerteti.

Novák Julianna

dúla, perinatális szaktanácsadó, személyközpontú tanácsadó, kommunikációs és fókusztréner

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság tagja, a 2001-ben alakult Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) egyik alapítótagja és képzési koordinátora, az ELTE PPK Perinatális munkacsoportjának tagja.

1996 óta tagja a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak. Szülésfelkészítő tanfolyamokat és kommunikációs tréningeket tart. Dúlaként két évtizede kísér szüléseket. A MODULE képzéseinek szervezője és előadója. 2004-től szervezőként és előadóként is részt vesz a Születés Hete országos rendezvényein. Átfogó ismeretekkel rendelkezik mind elméleti mind gyakorlati tudás tekintetében. Különféle intézményekben, így óvodákban, iskolákban, tanfolyamokon, szülői klubokban, női körökben rendhagyó foglalkozások, beszélgetések, előadások, filmvetítések és szakmai konferenciák keretében adja tovább tudását és tapasztalatait. Kiemelt témája: a szülészeti ellátás 20. századi változásainak hazai és nemzetközi vonatkozásai és a szüléssel kapcsolatos jogvédelem.

Prof. Dr. Varga Katalin

pszichológus, tanszékvezető egyetemi tanár, hipnoterapeuta, az MTA doktora

Az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék tanszékvezetője, az ELTE Perinatális Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés egyik alapítója, felelős vezetője és oktatója, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola törzstagja, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Hipnózis Egyesület volt elnöke.

A diploma megszerzése, vagyis 1986 óta folyamatosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársaként dolgozik. Kutató és elméleti munkáiban a különféle módosult tudatállapotokkal, kiemelten a hipnózissal, illetve a szuggesztív kommunikáció hatásaival foglalkozik. Hipnoterapeutaként egyre több területen – szülészet, általános anesztézia, orvos-beteg kommunikáció, transzplantáció – szorgalmazza a pozitív szuggesztiók alkalmazását, és általában a lélektani szempontok érvényesítését.

A SASOK képzés szervezője. 

Egyéni tanácsadásban 30 éve foglalkozik gyermeket váró párokkal. Különféle szakmai és nagyközönségnek szóló fórumon igyekszik felhívni a figyelmet a téma rendkívüli összetettségére, finom szabályozottságára, és a szülés-születés minőségének messzire nyúló hatásaira.

Vass Gabriella

bába-szülésznő, perinatális tanácsadó jelölt

Független bába-szülésznő, az Életfa Bábapraxis tagjaként intézeten kívül valamint a Róbert Károly Magánkórházban is kísér szüléseket.

Szülésznőként várandósgondozást, szülésfelkészítést is végez a várandósság pszichológiájának figyelembe vételével. A szülés természetes megközelítésének híve, az alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségek támogatója, felkészítés részeként a gyerekágy és a szoptatás-támogatás témaköreire külön figyelmet fordít. SAS-ok képzést és szülésznőknek szervezett ’aromaterápiás segítés és masszázs a várandósság-szülés-gyermekágy idején’ képzést végzett.

A különböző szakterületről érkező perinatális szaktanácsadók által szolgáltatott szakmai hálót igyekszik biztosítani a családok számára.

Bemutatkoznak a szerbiai programok

szereplői és szervezői

Cservenák Péter

1973. VII. 4.-én, Szabadkán születtem. Lakóhelyemen, Topolyán fejeztem be az általános iskolai és a gimnáziumi tanulmányaimat, majd 1993-ban, kötelező katonai szolgálatom után felvételt nyertem az Újvidéki Orvostudományi Egyetemre, melyet 2001-ben fejeztem be, majd a topolyai „Dr Hadzsy János” Egészségházban, mentősorvosként kaptam munkát. 2006 ig általános orvosként dolgoztam a topolyai Mentőállomáson, valamint a Gunarasi Általános Orvosi Rendelőben, ahol családommal laktunk 2009 szeptemberéig. A Szülészeti- és Nőgyógzászati szakosodásom 2011.-ben ért véget. Szakosodásom során Zentán és Szabadkán jártam, dr Fajka Róbert és Prim dr Luka Anđelić, a mentorom jóvoltából, valamint Újvidéken fejezem az utolsó évet. Jelenleg Topolyán élek és dolgozok. Általam beszélt nyelvek a magyar, szerb, angol és részben a német. Szerbiai és magyarországi állampolgársággal rendelkezem. Nős vagyok, három leány apja.
Elérhetőségeim: mobiltelefon +381659616645, cím: Dr Zoran Đinđić 6/11 24300 Topolya email: peter@cservenak.net dr.peter.cservenak@gmail.com www.cservenak.net

Ricz Dencs Tünde

Ricz Dencs Tünde vagyok, végzettségem szerint osztálytanító, mentálhigiénés szakember, pszichodárma vezető. Közel tíz éve az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban dolgozom szakmunkatársként. Négy éve a szabadkai Születés Hete szervezője, illetve a rendezvény szellemiségének népszerűsítése, aminek nyomán idén már négy városban is megrendezésre került ez az esemény. Munkatársainkkal fontosnak tartjuk a korai prevenciót, s ennek nyomán alakítjuk az alapítvány programjait. Egyebek között e szemlélet mentén hívtuk életre a Manó Kuckó Baba-mama-papa klubot, szervezünk Születés, Szoptatás és Hordozás hetét is. Fontosnak tartom a háborítatlan szülés-születés népszerűsítését, az ebből adódó előnyök hansúlyozását. Férjemmel és három és fél éves kisfiammal élünk Palicson.
Elérhetőségeim: Telefon: +381 63 8396 682 E-mail: dencst@gmail.com 
Honlapcím: www.exspecto.org.rs 

Komenda Renáta

A nevem Komenda Renáta. Három évvel ezelőtt teljesült mindenkori vágyam, – diplomát szereztem a Belgrádi főskolán – védőnőként kezdhettem dolgozni lakóhelyemen és környékén. Mindig tudtam, hogy kisbabákkal, várandósokkal szeretnék dolgozni. Munkám során pedig körvonalazódott az is, hogy a szoptatás és ennek támogatása az, amiért készen vagyok rengeteget tanulni, majd pedig tenni is! A Kolibri Nagycsaládos Egyesületnél 3 éve dolgozom önkéntesként, igyekszem segiteni, amiben tudok. Feladatoma elsősorban a baba-mama klub koordinálása.

Gajda Nóra

Gajda Nóra, két nagykorú és egy kiskorú gyermek édesanyja, kitartó hűségben 25 éve feleség, öt éve tántoríthatatlan önkéntes, jelenleg egy anyákat és családokat segítő programban koordinátor. „Nagyon fontosnak tartom a civil világot, benne az önkéntességet, amely – amellett, hogy a segítés-támogatás élményét adja, a személyes kiteljesedés lehetőségét is kínálja” (Dr. Soltész Anikó) Az önkéntes munka iránt érzett tiszteletből, nagyra értékelem azokat a megmozdulásokat, amelyek innovatív, emberközpontú, hasznos és szükséges dolgok elsajátítását, népszerűsítését teszik lehetővé abban a közösségben, amelyet képviselek, képviselünk. Nagyra értékelem azokat az embereket is, akik saját szabadidejük ráfordításával, elszántságukkal és összefogással mesésen szép dolgok megvalósításán fáradoznak. A Séta egy csodálatos és hívogató kezdeményezés. A SzüléSzületés témájában a sok is kevés lehet. Fontosnak érzem, hogy minél több ilyen és hasonló, figyelemfelkeltő szervezkedés keltsen érdeklődést (ha úgy tetszik, feltünést), amelyekről soha nem lehet eleget beszélni. Ezek a megmozdulások pedig a NŐKtől hatékonyak, hiszen Jackie Stewart, valamikori autóversenyző szerint: „A nők olyanok, mint a versenyautók: hallatlanul érzékenyek, nagyon nehéz őket irányítani, de ha egyszer lendületbe jöttek, szinte lefékezhetetlenek.”