2017

2017. június 23. 14:00-17:00 SÉTA MEGNYITÓ RENDEZVÉNY

Az idei Séta megnyitó rendezvényre, július 23-án 14:00 órától került sor az ELTE PPK Izabella utcai épületének kertjében. Az itt elültetett SzüléSzületéS Fáját ismét meglátogattuk és a közös, szülés-születés minőségét fontosnak tartott ügyére hangolódtunk!

Hangoló programjaink:

  • Palya Bea ismét énekelt nekünk, mi vele énekeltünk
  • Varga Katalin és Andrek Andrea az ELTE pszichológusai ismertették a kezdeményezés hátterét
  • új hagyományt teremtő, különleges programunk: Kapcsolat Vándordíj átadó 2017. az Eisberg támogatásával, a díj első tulajdonosa Szekérné Büki Erzsébet zalai védőnő lett, aki a szoptatás támogatás és várandós gondozás terén végzett kiemelkedő munkát.
  • születésmesét Novák Jula mesélte
  • SzüléSzületéS Labirintust az IZU tornatermében Horváth Éva építette nekünk
  • Hazay Tímea énekelt ‘A Te hangodat ismerem’ perinatális zenei program képviseletében
  • mindeközben kicsiknek és nagyoknak: kézműveskedés, arc- és pocakfestés, kavicsfestés, lufiszobrászkodás …

AZ IDEI SÉTA története

Szerző: Novák Julianna

2017-es Sétánk útvonala, összesen kb. 150-160 km:


Június 25. vasárnap délután:

indulás Budapestről Nagykanizsára, érkezés délután, estefelé

A nyitó rendezvényen hangolódtunk, 2017. június 25-én vasárnap délután pedig megkezdődött az idei Séta. Első körben Nagykanizsára, hogy hétfőn reggel minél korábban tudjunk indulni. Tizenöten érkeztünk a szállásunkra, tíz felnőtt és öt 7-17 év közötti fiatal, mindannyian gyakorlott sétálók. Az este érkezőket hatalmas felhőszakadás üdvözölte, de másnap reggelre kisütött a nap. Utunk során végig kegyes volt hozzánk az időjárás, csak olyankor esett, amikor fedél is volt a fejünk fölött. Kellemes szél és gyakran fátyolfelhő enyhítette a forró napsütést, amikor éppen nem az árnyat adó erdős tájakon bandukoltunk.

Június 26. hétfő reggel:

látogatás a Kanizsai Dorottya Kórházban, utána flashmob az Erzsébet téren,

majd indulás Bázakerettyére, este megérkezés.

Hétfőn reggel az első állomásunk a Kanizsai Dorottya Kórház szülészeti osztálya volt, ahol nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. Cipővédőket és kórházi köpenyeket kaptunk, így jártuk végig az osztály egyes részlegeit. Menet közben az osztályvezető főorvos, Dr. Orosházi Attila és Dr. Nád Márta neonatológus főorvos volt a kalauzunk, akik büszkén mutatták be nekünk a nemrég felújított tereket. Az alternatív módon berendezett szülőszobában lehet kádban vajúdni ám szülni ott nem szoktak. Furcsának találtuk, hogy ennek a fontos helyiségnek nincs ablaka, az onnan nyíló folyosónak viszont van. Megtudtuk, hogy ezen a szülészeten a császármetszési arány az országos átlagot követi, azaz közelít a 40%-hoz. A gyermekágyas részlegen tetszett nekünk az a megoldás, hogy az először szülő édesanyák a kisbabájukkal a vizsgáló helyiség két oldalán található tágas, világos szobákban vannak elhelyezve. Üvegfallal és üvegajtóval kapcsolódnak egymáshoz ezek a terek, így szükség esetén közeli és látható a segítség, tapasztalati úton tudják begyakorolni a babagondozás és a szoptatás fortélyait az újdonsült édesanyák. A kórházi látogatás után sietnünk kellett Nagykanizsa gyönyörű főterére, az Erzsébet térre, ahol sokan vártak már bennünket. Élő közvetítésben szerepeltünk az aznapi híradóban, és a Kanizsa TV is felvételt készített a villámcsődületről, amit a fogadásunkra rendeztek a szervezők. Először Dénes Sándor polgármester, négy gyermek és négy unoka büszke apja/nagyapja mondott szívhez szóló köszöntő beszédet, melyben támogatásáról biztosította kezdeményezésünket, és aláírásával ő is megtisztelte zászlónk egyik szalagját. Ezt követően babahordozós és várandós édesanyák, majd a helyi Swans Tánciskola növendékei tartottak zenés táncbemutatót Baj-Pulai Viktória vezetésével, aki koraszült édesanyaként ezzel a kedves flashmobbal állt a Sétánk mellé. Mielőtt útnak indultunk a zalai dombok felé, sokan jelezték zászlónk szalagjainak aláírásával, hogy egyetértenek céljainkkal. Hosszú út volt még előttünk aznap, az előzetes számításaink szerint 29 km, sok- sok emelkedővel és lejtővel, ami igencsak próbára tette 15 fős csapatunk erejét. A zalai dombság gyönyörű erdős lankáinak látványa azonban kárpótolt minket a fáradalmakért. Estére Bázakerettyén vártak bennünket szállásadóink finomabbnál finomabb falatokkal, jókedvvel és vidám történetekkel.

Június 27. kedd reggel:

indulás tovább Szentkozmadombjára, este megérkezés.

Kedden reggel kicsit nehezebben sikerült az elindulás, de mivel menet közben nem voltunk időhöz kötve, hát nem siettünk. Házigazdáink ajánlottak egy rövidebb és szebb útvonalat, mint amit eredetileg terveztünk, így Szentpéterfölde felé az erdei kisvasút nyomvonalán haladtunk, találkoztunk is egy hasáb fákkal jól megrakott szerelvénnyel. Integettünk a masinisztáknak, ők pedig vidáman visszaintegettek nekünk. Ezen a napon kb. 25 km-t gyalogoltunk. Kedden estefelé a következő állomásunkon, Szentkozmadombján örömmel konstatáltuk, hogy a szállásunk kertjében van egy 10×5 méteres, vízzel teli úszómedence, amiben nagyon jól fel tudtunk frissülni még a vacsora előtt. Itt is rengeteg finom falat várt bennünket, melyek maradékából a másnapi elemózsiánkat is össze tudtuk csomagolni.

Június 28. szerda reggel:

indulás tovább Zalaegerszegre, este megérkezés

Szerdai utunk egy részén kedves szállásadónk, Tóth Árpád elkísért bennünket, s közben sokat mesélt és sok látványosságot mutatott meg a környéken található történelmi és földrajzi érdekességek köréből. Többek között egy gyertyán-matuzsálemet és egy ötszáz éves kocsányos tölgyet is láthattunk, melynek hatalmas árnyat adó lombkoronája alatt jóízűen megebédeltünk és erőt gyűjtöttünk a továbbhaladáshoz. Ezen a napon is kb. 25 km-t gyalogoltunk. Igyekeznünk kellett, mert Zalaegerszegen időre vártak bennünket a helyi program szervezői. Itt nagy szerencsénkre a szállásunk és az esti szakmai fórum ugyanazon a helyszínen volt, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának kollégiumi épületében. Amint megérkeztünk és mindenki bejutott a kapun, leszakadt az ég, hatalmas jégeső köszöntötte csapatunkat. Mi pontosan odaértünk, de akik a fórumra jöttek, csak a felhőszakadás után tudtak elindulni, így volt még időnk lemosni magunkról az út porát. Némi késéssel indult a fórum, és menet közben meglepetéssel vártak minket a helyi Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület elhivatott munkatársai, élén Bengő Hajnival, aki tavaly lett perinatális szaktanácsadó. A meglepetés KoroKan masszázs volt, ami nagyon jót tett fáradt tagjainknak. Mindenkinek jutott egy kicsi ebből a finomságból, a gyerekeink is éltek ezzel a nagyszerű lehetőséggel. A fórumon nagyon megérintő, személyes történetek hangzottak el, és spontán módon összeállt egy komplett szülésfelkészítő tanácsadás, melyet a jelenlévő várandósok kérdései alapján rögtönöztünk. Az elhangzottak alapján a Zalai Hírlap szombati számának címoldalán – talán nem véletlenül éppen Semmelweis születésnapján, július 1-jén – jelent meg egy remek összefoglalás: http://zaol.hu/hirek/ha-tul- gyors-a-szules-lemarad- a-lelek- perinatalis-tanacsadok- setaja-zalaban- 1843489

Június 29. csütörtök reggel:

látogatás a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, majd indulás tovább

Zalaistvándra, este megérkezés

Csütörtök reggel látogatást tettünk a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Elsőként egy szakmai beszélgetésen vettünk részt, Dr. Gárdos László, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa és Dr. Buzogány Mária az újszülött osztály főorvosa voltak a vendéglátóink. Bemutatták az osztályt, ezen belül a koraszülött osztályon elért eredményeket, amire joggal büszkék. Zalában tartósan 6% körül sikerül tartani a koraszülési arányt, ami megegyezik az európai uniós átlaggal, ám a hazai átlag sajnos 9% fölötti. Jó eredményeiket a szülők bevonásával történő kenguruzással tovább tudják javítani. A szülészeten éppen műtét és szülés is zajlott, így nem tudtunk bejutni a szülőszobákba, de két kedves szülésznővel közel egy órán át beszélgettünk. Megtudtuk, hogy itt kb. 32-33%-os a császármetszési arány, ami alacsonyabb az országos átlagnál. Ezen a bababarát szülészeten szinte alig fordul elő beavatkozás nélküli, háborítatlan szülés, rutinból végeznek sok olyan beavatkozást, amit a WHO már évtizedek óta nem ajánl. A szakmai beszélgetés a szintetikus oxitocin illetve a kábító fájdalomcsillapítók kedvezőtlen hatásairól szólt, és a nemfarmakológiai fájdalomcsillapítási módszerek irányába haladt tovább.

Az éjszakai vihar után napfény és lágy szellő kísért további utunkon, ahol a piros turistajelzésen haladva a zalai dombok üde látványában gyönyörködhettünk. Menet közben több kollégánk csatlakozott hozzánk, így csapatunk létszáma csaknem megduplázódott. Az egyik árnyas pihenőhelyen énekléssel és jókívánsággal köszöntöttük Czövek Ágit, a szülésznők gyöngyét, aki az aznapi Semmelweis-ünnepségen nem tudott részt venni – mivel velünk sétált, így próbáltuk kárpótolni őt, amiért nem vehette át személyesen a kitüntetést. Ma is kb. 25 km-t gyalogoltunk. Este Pókaszepetken vidám vacsorával zártunk, majd elfoglaltuk szállásunkat Zalaistvándon. A szokásos esti beszélgetésben összegeztük a nap mélypontjait és fénypontjait.

Június 30. pénteken reggel:

indulás tovább Kehidakustányba, este megérkezés

Péntek reggel Kehidakustányba indultunk. Útközben Bezeréden értesültünk arról, hogy Gitidisz Krisztát is kitüntették a Semmelweis-nap alkalmából, Zugló egészségéért végzett kiemelkedő tevékenységért, így aznap is volt okunk az ünneplésre. Bár nem volt több a mai táv, mint 20 km, a sok emelkedő és lejtő megint próbára tett bennünket, alaposan elfáradtunk. Megérkezésünk után a termálfürdőben áztattuk ki megviselt tagjainkat, a velünk sétáló gyerekek pedig élvezték a vízicsúszda adta élményeket. Nagyon jólesett a vacsora és a napzáró beszélgetés a fürdőzés után.

Július 1. szombat reggel:

indulás tovább, délután érkezés Hévízre, szakmai program az Európa Hotelben

Szombat délelőtt megtettük az utolsó kilométereket célállomásunkhoz, Hévíz felé, többnyire a tűző napon, mert ezen a vidéken kevesebb volt az erdős rész. Koradélután érkeztünk a szálláshelyünkre, majd némi pihenő után tovább sétáltunk. Az Európa Fit Hotel rendezvénye várt bennünket, Harmati-Győrffy Kriszta jóvoltából, aki szintén tavaly lett perinatális szaktanácsadó. A programok között szerepelt prof. Varga Katalin: Anyaságom megélése – hogy függ össze a SzüléSzületéS minőségével? és Andrek Andrea: Testvér a családban címmel hirdetett előadása. A Hévízi rendezvény a találkozások, beszélgetések, a megérintődés, megerősítés és támogatás jegyében telt, majd a Séta védjegyét képező, szokásos búcsúkézfogóval ért véget.

Július 2. vasárnap reggel:

indulás Keszthelyre, este hazaérkezés Bp-re

Vasárnap korán reggel többeknek haza kellett indulniuk, a maradék csapat pedig a Keszthelyre tervezett séta helyett inkább a balatonboglári strandon fürdőzött még egyet búcsúzóul.

Jövőre is sétálunk a SzüléSzületéS minőségéért, úgy látjuk, még van miért!