CÉLJAINK

circle-cropped logo
A sétával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára. A „szülés/születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye.
A szülés/születés jó minőségét nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlását, a baba-barátság pontjait illetve AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat.

A baba-barátság pontjai közül kiemelt jelentőségűek például a következők:
„IV. Az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra. Segítséget nyújtanak, ha szükséges.”
„VII. Általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.”

Követendő elvek és szempontok

A sétáról

A 2016-os Séta központi gondolata a szülés utáni együttlét, az úgynevezett „aranyóra” biztosítása az édesanya és a baba számára. A szülés utáni anya-gyermek elválasztása (szeparáció) rutinszerű alkalmazása a huszadik század fejleménye. Korábban, évmilliókon át az anyához való folyamatos kapcsolódás volt a túlélés alapja. Az újszülöttek nagy része nagyon éber állapotban van a megszületést követő első egy-két órában (aranyóra), ha ilyenkor az anyával bőr-bőr kontaktusba tud kerülni, az első szoptatás meg tud történni az számos előnnyel járhat mindkettőjük számára. Az aranyóra jótékony hatással van az újszülött termoregulációjára, vércukorszint ingadozására, kevesebbet sír, pozitívan hat a későbbi szoptatásra is, egyes kutatások szerint csökkentik az anyai poszt-traumás stressz-szindróma, szülés utáni hangulatzavarok megjelenését, könnyebben megtalálja a szinkront a babájával.

A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány. A hagyományteremtő sétát és programsorozatot az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és eddig végzett hallgatói kezdeményezték, illetve szervezik – akik mind a születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek, például szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok, mozgásfejlesztők, babamasszőrök. Utunkon, programjainkon bárki csatlakozhat hozzánk, akár végig, akár egy-egy szakaszon. Aki sétánkhoz csatlakozik, kérjük, szállásáról, étkezéséről gondoskodjon.