+36 30 429 5561 ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Affektív Pszichológia Tanszék

Céljaink

A sétával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára. A „szülés/születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye.

A szülés/születés jó minőségét nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlását, a baba-barátság pontjait illetve AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat.

Az AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető út:
https://sites.google.com/site/anyaesbaba/10-lepes

A baba-barátság pontjai közül kiemelt jelentőségűek például a következők:
„IV. Az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkal legalább egy óra időtartamra és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra. Segítséget nyújtanak, ha szükséges.”
„VII. Általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.”

Bővebben: http://sztnb.hu/10steps-HUN.pdf

A WHO ajánlása pedig összefoglalja a követendő elveket, szempontokat:

  • 2018 WHO recommendations: Intrapartum care for a positive childbirth experience
    magyarul itt:
  • 2014
  • 1985/1999
A 2016-os Séta központi gondolata a szülés utáni együttlét, az úgynevezett „aranyóra” biztosítása az édesanya és a baba számára.
A szülés utáni anya-gyermek elválasztása (szeparáció) rutinszerű alkalmazása a huszadik század fejleménye. Korábban, évmilliókon át az anyához való folyamatos kapcsolódás volt a túlélés alapja. Az újszülöttek nagy része nagyon éber állapotban van a megszületést követő első egy-két órában (aranyóra), ha ilyenkor az anyával bőr-bőr kontaktusba tud kerülni, az első szoptatás meg tud történni az számos előnnyel járhat mindkettőjük számára.
Az aranyóra jótékony hatással van az újszülött termoregulációjára, vércukorszint ingadozására, kevesebbet sír, pozitívan hat a későbbi szoptatásra is, egyes kutatások szerint csökkentik az anyai poszt-traumás stressz-szindróma, szülés utáni hangulatzavarok megjelenését, könnyebben megtalálja a szinkront a babájával.

A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány.

A hagyományteremtő sétát és programsorozatot az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és eddig végzett hallgatói kezdeményezték, illetve szervezik – akik mind a születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek, például szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok, mozgásfejlesztők, babamasszőrök.
Utunkon, programjainkon bárki csatlakozhat hozzánk, akár végig, akár egy-egy szakaszon. Aki sétánkhoz csatlakozik, kérjük, szállásáról, étkezéséről gondoskodjon.