2016

2016. június 27 – július 3. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Úton… Séta a SzüléSzületéS minőségéért elnevezésű kezdeményezés.

A hagyományteremtő sétát az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és eddig végzett hallgatói kezdeményezték, illetve szervezik – akik mind a születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek, például szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok, mozgásfejlesztők. A 2016-os Séta a budapesti ELTE Izabella utcai kampuszának kertjében elültetett SzüléSzületéS fájától Eger – Ózd – Kazincbarcika állomásain át Miskolcig. A Sétához kapcsolódóan az ELTÉ-n nyitóprogrammal és a főbb állomásokon különböző programokkal várjuk az érdeklődőket, illetve fogadják a sétálókat. A Sétával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára. A „szülés és születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye. Utunkon bárki csatlakozhat hozzánk, akár végig, akár egy-egy szakaszon.A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány.

A Séta egyike azon formáknak, amellyel a szülés természetességére kívánjuk felhívni a szakemberek és a nagyközönség figyelmét. Emellett szakkönyveket, cikkeket írunk, konferenciákat szervezünk, képzéseket tartunk.

A magyar szülészeti mutatók elkeserítőek: a WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normál lefolyású szülés ellátásáról, agátmetszés elfogadható arányát 10% alatt határozták meg. Az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben Magyarországon ez 62% volt. A császármetszések gyakorisága a szülések körében minőségi indikátor, ami a külföldi kórházi minőségi indikátor programok mindegyikében szerepel.A WHO ajánlásai szerint 10-15%-nál magasabb császármetszési arány sehol a világon nem indokolt. Magyarországon ez az arány az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben 35,3% volt, 2014-ben 37% 2015-ben közel 40%! A szülés/születés jó minőségét nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlását, a baba-barátság pontjait illetve AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat.

WHO-ajánlás az intézményi szülés során a nőkkel szemben megnyilvánuló tiszteletlen és durva bánásmód megelőzéséről, és megszüntetéséről

WHO ajánlás eredeti nyelven

A Bababarát út

Az AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető út

Az idei Séta központi gondolata a szülés utáni együttlét, az úgynevezett „aranyóra” biztosítása az édesanya és a baba számára.

A szülés utáni anya-gyermek elválasztása (szeparáció) rutinszerű alkalmazása a huszadik század fejleménye. Korábban, évmilliókon át az anyához való folyamatos kapcsolódás volt a túlélés alapja. Az újszülöttek nagy része nagyon éber állapotban van a megszületést követő első egy-két órában (aranyóra), ha ilyenkor az anyával bőr-bőr kontaktusba tud kerülni, az első szoptatás meg tud történni az számos előnnyel járhat mindkettőjük számára. Az aranyóra jótékony hatással van az újszülött termoregulációjára, vércukorszint ingadozására, kevesebbet sír, pozitívan hat a későbbi szoptatásra is, egyes kutatások szerint csökkentik az anyai poszt-traumás stressz-szindróma, szülés utáni hangulatzavarok megjelenését, könnyebben megtalálja a szinkront a babájával.

A közvetlen és távoli kedvező hatások kibontakozása mindannyiunk érdeke!

Ezért az idei Sétán adományt szeretnénk gyűjteni, hogy a befolyt összegből olyan babaágyat vásárolhassunk az érintett szülészeteknek, hogy a babák és az anyák minél tovább zavartalanul és biztonságban maradhassanak együtt. 

További információk:

http://www.szoptatasportal.hu/a_szoptatas_tamogatasa_a_szules_koruli_idoszakban

https://www.youtube.com/watch?v=ucVRkPGDW8I

http://www.babanet.hu/gyermekvallalas/harmadik-trimeszter/aranyora-a-szules-utan/

http://babafalva.hu/a-szoptatas-vilaghete-2007-az-aranyora/

Joó Horti Lívia pszichológus, pszichoterapeuta, a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány programigazgatója

„A szülés minősége, a születés háborítatlansága maga az élet tisztelete és megbecsülése. Hit és erő abban, hogy nem véletlenül vagyunk azok akik vagyunk és vagyunk ott ahol vagyunk. Ez a legnemesebb útravaló amit adhatunk kisbabánknak. Az erősítő odafigyelés az elfogadó szeretetet alapja. Az olyannak fogadlak el, amilyen vagy és úgy, ahogyan azt a testem/testünk a legjobban tudja érzése. Ez erősíti az anyát, a babáját és a család működését is. Vértezzük fel az újszülöttet már a megszületésének indulásakor mindazokkal a tartalmakkal ami a minőségi életvezetését, megküzdési képességét erősíti majd élete során.”

Dr.Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, a Gólyafészek Születésközpont vezetője Páty alpolgármestere, 1020. PÁKICS Cserkészcsapat helyettes vezetője, a Pátyi Református Gyülekezet presbitere

“A szülés-születés csodája megismételhetetlen, egyszeri, pótolhatatlan élmény mind az anya, mind a gyermek számára. Ahogy ez a séta is egy önként vállalt feladat, melyben mindenki a számára legmegfelelőbb felszerelésben és tempóban halad a cél felé a szervezők nyújtotta biztonságos háttérrel, úgy a szülő anya is a maga ütemében, a számára megfelelő környezetben szüli meg magzatát a legmegfelelőbb módon. Az út, ahogy a célhoz eljut az anya és gyermeke, az ő útjuk, azt nem jelölheti ki rutinból senki a számukra, az ehhez szükséges szakmai biztonság megteremtése pedig minden szülés körül tevékenykedő szakember feladata. Ennek biztosítása kormányzati feladat, mely megteremti a választás lehetőségét, a szülés biztonságos szabadságát.”

F. Várkonyi Zsuzsa klinikai szakpszichológus (Forrás: M.Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere: szülész-nőgyógyász Alternatal, 2010, 12)

„A természetes szülés/születés nem »úri huncutság«, hanem bizonyítottan életre szóló kihatása van a gyerek egészségére, személyisége épségére, anyjához fűződő kapcsolatára és a szülőpár szexuális harmóniájára. A szüléssegítők felelőssége tehát óriási – és ha közülük sokan nincsenek is ennek tudatában, a szülni készülő családoknak ismerniük kell lehetőségeiket és a kockázatokat.”

Dr. Somogyvári Zsolt PhD.,MSc. csecsemő- és gyermekgyógyász, valamint neonatológus szakorvos a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat szakmai vezetője

„A háborítatlan megszületést követő pillanatban feltett három kérdésre (Időre született-e az újszülött? Lélegzik-e vagy sír? Jó-e az izomtónusa?) adható 3x IGEN válasz esetén a testi-lelki alkalmazkodást nem szabad felesleges beavatkozásokkal megzavarni! Mivel egyszeri megismételhetetlen, az egész életre kiható „időablakról” van szó, ez a békés adaptációs nyugalom a szülés-születés bármilyen helyszínén – intézeten belül vagy intézeten kívül – egyaránt mindenkinek jár! Egyetlen „IGEN” hiányában a kisiklásokat azonnal rendezni kell, és a pszichológiai szempontok érvényesítése csak ezután következhet. Akár a természetes kísérő-támogatás, akár a bajelhárítás lesz a dolgunk, azokat csak érzelmi jelenléttel végezhetjük: biztosítva mind az újszülött, mind a szülők, mind az ellátó személyzet mentálhigiénés egyensúlyát.”