2018

A Sétálók idén Pécsen is jártak:
“A szülés és születés minőségének javításáért, jelentőségének hangsúlyozásáért járják az országot, látogatják a szülészeti intézményeket az Eötvös Loránd Tudományegyetem perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzés oktatói és hallgatói, a születés körüli időszakkal foglalkozó szakemberek.”

A pécsi programok köuzött két kerekasztalbeszélgetés, egyetemi és klinikai látogatás is szerepelt.

A kerekasztal témája: A szülészeti rutinbeavatkozások káros távolhatásai – A generációk felelőssége a SzüléSzületéS Minőségének javításában

Vitaindító-gondolatébresztő: prof. Varga Katalin (pszichológus, egyetemi tanár, tanszékvezető, ELTE-PPK)

A június 26-ai kerekasztalbeszélgetés, bár kisebb létszámban zajlott, de talán ennek is köszönhető, hogy egy jó hangulatú, elmélyült beszélgetés kerekedett belőle. Különlegessége a megjelenő édesanyákon, résztvevőkön túl a jelenlévő szakemberek szokszínűsége, hiszen szülészorvos, szülésznő, csecsemősnővér, neonatológus, perinatális szaktanácsadó, dúla, pszichológus (és még sorolhatnánk) beszélgetett egymással. Olyan szakmák találkozása volt ez, ami a SzüléSzületéS folyamatában elengedhetetlen lenne, hiszen minden szakma más, fontos szeletébe lát bele az eseményeknek, melyek mind egy láncra fűzhetőek fel, egymásból következnek, egymásra épülnek.

A két órás beszélgetés nyitott légkörben, kötetlen formában zajlott. Az egyik fő téma az aktuális viszonyok feltérképezése volt, és hogy az áhított változás milyen természetű és léptékű most, valamint hogy hogyan zajlott ez mostanáig. Így például szó esett arról, hogy milyen fontos volna a kórházaknak megszerezni a baba-barát címet, hogy ez milyen nehézségekbe ütközött és ütközik a mai napig, és mi kell ahhoz, hogy ez a cím méltán meg is maradjon. A beszélgetés során hangsúlyt fektettünk a folyamatos, közvetlen és megszakítás nélküli bőrkontaktus fontosságára. Hogy a babával töltött első napok milyen hosszú távon lesznek fontosak később a baba és az anya számára egyaránt. A sokféle szakma képviselői mind egyetéretenek abban, hogy ez az együttlét nem csak az első órákban ér aranyat, hanem az első napokra is vonatkozik.

Végül a Séta a SzüléSzületéS Minőségéért zászló szalagjai újabb üzenetekkel, aláírásokkal gazdagodtak.

A június 27-ei délelőtt a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karán jártunk. Mintegy folytatásaként az előző napi kerekasztal-beszélgetésnek, azon gondolkodtunk közösen, milyen lépéseket lehetne még tenni a SzüléSzületéS minőségének további javítása érdekében. A baba-barátság elősegítésében, az anya-apa-baba egység megtartásában, vagy a szoptatás-támogatásban mi a következő reális cél, és hogyan lehet oda eljutni. A szakmai és a szülői közösségeket hogyan lehet minél hatékonyabb módon megszólítani.

Ezután a pécsi klinikán jártunk, ahol nagyon megtisztelő fogadtatásban lehetett részünk, többek között a klinika igazgató, professzor Bódis József, illetve a neonatológiai osztály vezetője, professzor Ertl Tibor részéről. Körbevezetést kaptunk a koraszülött osztályon, a szülészeten, és a gyermekágyas osztályon. A kórház a progresszív ellátásban csúcsintézménynek számít, sok kisebb kórházból ide irányítanak pácienseket, magas szintű technológia és nagy tapasztalat jellemzi az intézményt. A koraszülött osztályon van kenguruzás, ami a fedetlen bőrkontaktusban a babák fejlődését szolgáló, egyik legjobb “eszköz”. A szülészeten elérhető alternatív szülőszoba, apák is ott lehetnek a szülésnél, és császármetszés esetén szőrkontaktusra is van lehetőség. A gyermekágyas osztályon van rooming-in. A szívélyes fogadtatás, a klinika igazgató köszöntőbeszéde arról árulkodott, hogy fontosnak tartják a SzüléSzületéS minőségét az intézményben.

Szigetvári tapasztalatok:
A szigetvári kórházban jártunk június 25-én délelőtt! Köszönjük a látogatás lehetővé tételét, hogy a szülészeti osztály, illetve hogy Écsi László főorvos és Kiss Andrea osztályvezető főnővér kedvesen fogadtak bennünket és rendelkezésünkre álltak. Aláírták szalagjainkat és fogadták gratulációnkat a szülészeti osztály felszereltségéhez és ahhoz a szemlélethez, amelyről beszámoltak nekünk.
A szülészeti osztályon választható vajúdáskor és szüléskor a szabad testhelyzet, van vízben vajúdási lehetőség, van alternatív szülőszoba, 24 órás rooming in, és a nagyon fontos bőr-bőr kontaktus! Mindez megvalósulhat az ellátásban, ha a helyzet megengedi és az édesanya így kéri!
Terminustúllépés esetén is van türelem, ahogyan a magzatvíz elfolyása után is 24 óráig. Ugyan csak a lepény megszületéséig, de van bőr-bőr kontaktus hüvelyi szülés után. A hüvelyi szülések 80%-a gátvédelemben történik, az elsőszülőknél is!
A szigetvári kórházban uralkodó szemlélet szerint, Écsi László fôorvos szavait idézve: “Oxitocinnal bele lehet küldeni a másikat a császármetszésbe. Olyan ez, mint a tánc: ha látod, hogy a másik ritmusa nagyon lassul, egy kicsit adsz belőle.”
Családi szoba több kategóriában is elérhető, a szoptatás-támogatás folyamatban van. Az anyák, amennyiben kérik, együtt lehetnek babáikkal, kivéve azokat a több-ágyas szobákat, ahol sajnos a helyszűke miatt nincs erre lehetőség.
Összességében véve a szülészeti osztály felszereltsége és az ott dolgozók szemlélete hozzájárulnak a szülések természetes mederben tartásához.
Ez a kórház is jó lehetőség a rezidensek számára, hiszen jó, valós gyakorlati képzést, széleskörű, életszerű tanulási lehetőségeket kínál.

A sok adódó lehetőség között fontos a felhasználói oldal is, azaz hogy mit kér a szülő nő vagy a szülő pár. Fontos a tájékoztatás a szülés módjairól, a lehetőségekről, és a születés utáni időszak érzékenységéről. Fontos feladatunk ez nekünk, perinatális szaktanácsadóknak is! Utunk során ezért beszélgetünk nem csak szakemberekkel, hanem mindazokkal, akik nyitottak a témára, a SzüléSzületéS minőségére!

Mohácsi tapasztalatok:

Június 20-án a sétálók a mohácsi Csúcs László szülészeti osztályon jártak, ahol a jó gyakorlatra számos példa akad!
A nők szabadon választott testhelyzetben szülhetnek. Lehet kádban, szülőszéken, állva, négykézláb és szülőzsámolyon is vajúdni, és szülni, vagy ahogy az édesanya kéri. Többek között megvalósul a bőr-bőr kontaktus, és ilyen módon a szoptatás-támogatás. Ugyanakkor nehézségük, hogy kevés a csecsemős nővér, nehéz ezzel a létszámmal támogatni az anyákat a gyerekágyon és a szoptatásban.
A császármetszések száma viszonylag magas. Örömhír ugyanakkor, hogy közvetlen bőrkontaktusra császármetszést követően is nyílik lehetőség az édesanyával és utána az édesapával is.
A kórházban a szintetikus oxitocin adagolását sem rutinszerűen alkalmazzák, ahogyan azt lehetőség nyílt egyeztetni szülésznőkkel és édesanyákkal egyaránt!

A Séta lényegéről, a háttérben meghúzódó okokról, és a Séta által is megvalósuló változásokról idézzük prof. Varga Katalin szavait:

“Ha lassan is, de vannak kedvező változások, olyan példát is tudok említeni, ami közvetlenül a Sétához kapcsolódik. Jó hallani olyan visszajelzést, mikor egy intézményben a születés utáni bőr-bőr kontaktus fontosságáról tartottunk tájékoztatót, hogy a helyi szakemberek azóta alkalmazzák a metódust és nem választják szét az anyát az újszülöttől a születés utáni pillanatokban. Amiről mi beszélünk, azok egyszerű eljárások, legtöbbször nem kerül semmibe az alkalmazásuk, nem kellenek hozzá tárgyi kellékek, inkább szemléleti kérdésekről van szó. De olyan is előfordult, hogy egyes szülőszobákat átépítettek, átalakítottak a javaslatunkra.”

Perinatális szaktanácsadók: a változás szolgálatában

Fontos, hogy a SzüléSzületéS minőségét megcélzó intézkedések ne szorítkozzanak csak egészségügyi intézményekre, vagy csupán a szülés körüli időszakra, hiszen valójában a szülőségre való felkészülés már sokkal hamarabb elindul!
Ha igazi változást szeretnénk, akkor a szemlélet-váltásra az oktatási intézményekben is szükség van.

Itt egy jó példa arra Besszer Mónika szakoktató, egészségtan tanár, IBCLC- és perinatális szaktanácsadó közvetítésével, hogy milyen változások várhatóak a szülésznői, védőnői szakon, illetve más szakokon a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, az új tananyag beépítésével!

“Védőnőknél és szülésznőknél kötelező laktációs óra elmélet és gyakorlat lesz 28+14 órában (Dietetika I. néven fog futni).

Külön tantárgy lett A csecsemő és kisgyermek fejlődése 28 órában a védőnői szakon, ahol sokat beszélek az értelmi, érzelmi, mozgás fejlődésről, és korcsoportonként kiemelem a kompetenciákat, a magyarországi korai intervetiós programok jelentőségét, és különbözőségét, a család támogatásának módjait.

A szülés/felkészítés tananyagtartalma megújult a védőnői és szülésznői szakokon is, sokkal gyakorlatiasabb lesz és óraszámban is +7 órát kaptam. Témák: apa, triád, természetes szülés, születés, a várandósság pszichoszomatikája, társas támasz stb…

Kommunikáció II: védőnőknél a várandósság pszichoszomatikája ismét megjelenik, magzati kompetencia, majd szülői kompetencia, a meddőség pszichoszomatikája témaköröket érintve.”

Örömmel gratulálunk és csak így tovább!

Tarts velünk! A Séta ide útvonala:

Június 19. kedd délután: indulás Budapestről Mohácsra,
este: érkezés.

Június 20. szerda reggel/délelőtt: látogatás a Mohácsi Kórházban, a szülészeten, valószínűleg 9-11 között,
utána: indulás Bólyra, este: megérkezés.

Június 21. csütörtök reggel: indulás tovább Palkonyára,
este: megérkezés.

Június 22. péntek reggel: indulás tovább Siklósra,
este: megérkezés.

Június 23. szombat reggel: indulás tovább Bükkösdre,
este: megérkezés.

Június 24. vasárnap reggel: indulás tovább Szigetvárra,
este: megérkezés.

Június 25. hétfő reggel/délelőtt: látogatás a Szigetvári Kórházban, a szülészeten, valószínűleg 9-11 között,
majd indulás tovább Gyűrűfűre,
este: megérkezés.

Június 26. keddreggel: indulás tovább Pécsre,
délután: megérkezés, program a Civil Közösségek Házában.

Június 27. szerda reggel/délelőtt: látogatás/kerekasztal beszélgetés
a PTE ETK-n és látogatás a PTE Szülészeti Klinikáján,
délután: záróprogram a Civil Közösségek Házában,
este: hazaérkezés Bp-re.

Pécsi rendezvényeinkre is szeretettel várjuk az érdeklődőket, ahol kerekasztal beszélgetésekkel, illetve zárórendezvényünkön SzüléSzületéS feldolgozó műhellyel várjuk a csatlakozókat! 

A kerekasztal témája:

A szülészeti rutinbeavatkozások káros távolhatásai – A generációk felelőssége a SzüléSzületéS Minőségének javításában 

Vitaindító-gondolatébresztő:prof. Varga Katalin (pszichológus, egyetemi tanár, tanszékvezető, ELTE-PPK)

  1. Kerekasztal Beszélgetés: június 26-án 17:00-19:00 óra között a pécsi Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.)
  2. Kerekasztal Beszélgetés: június 27-én 09:00-11:00 óra között a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (Pécs, Vörösmarty Mihály utca 4. A/1-es terem)
  3. Zárórendezvény: 2018. június 27-én 14:00-16:00 óra között a pécsi Civil Közösségek Házában (Pécs, Szent István tér 17.)

Az idei Kapcsolat díj nyertesének szeretettel gratulálunk!

Kapcsolat díj az ELTE Pszichológia Intézet, Perinatális szaktanácsadó képzés és az Eisberg Hungary Kft. közösen meghirdetett díja, melyet tavaly alapított az Eisberg Hungary Kft.

Ezen elismerésben azok a szakemberek részesülhetnek, akik az elmúlt években munkájukkal hozzájárultak, a szülés-születés minőségének javításához, ezen területek közé tartozik például az aranyóra megvalósítása, korai anya- gyermek kapcsolat támogatása, és a szoptatás.

A díjazott egy évig birtokosa lesz a vándordíjunknak, ami egy Herendi szobor egy szoptató anyáról és kisbabájáról, és támogatást kap a perinatális szaktanácsadó képzésének első félévére. A díjat a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagjai ítélik oda.

A Kapcsolat díj idei nyertese Helik Gabriella, védőnő, akinek ezúton is köszönjük a szülés-születés minőségéért tett munkáját és elhivatottságát. Gabriella Hernádon, egy kis faluban, 20 éve tart szülésfelkészítőt és baba-mamaklubot a helyi és környékbeli családoknak, a Vöröskeresztnek ír felkészítő anyagokat, és 20 éve a hernádi iskolában 8. osztályosoknak tart felkészítést szexre és szülésre. Munkájához és a díjhoz ezúton is gratulálunk! 

Legfrisebb híreink: https://www.facebook.com/szuleszuletes/

Céljainkról bővebben prof. Varga Katalinnal készült remek intejúban is olvashatsz ide kattintva.

Nemzetközi séta: idén szeretnénk rendezvényünket nemzetközivé tenni, és már külföldön is sétálni a SzüléSzületéS minőségéért, a WHO ajánlások, az aranyóra, a szoptatás fontosságáért! Ha kedved van csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, írj nekünk: kapcsolat@szulesszuletes.hu!

Varga Katalin az Erdélyi Figyelőben 

Az interjú ide kattintva elérhető!

Dr. Varga Katalin pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a szülés és születés körülményeit meghatározó tényezőkről és azok hosszú távú hatásáról beszélt az Erdélyi Figyelőben. A szakember a Születés Hete meghívottjaként érkezett Kolozsvárra, ahol a szülés idején termelődő oxitocin kevésbé ismert hatásairól tartott előadást.

A virágzó születésfa és a férfi felelősség fája Csíkszeredán 

A 2018. májusában, Csíkszeredán megrendezett Édesanyák hete rendezvény keretében rendezték meg a várkertben levő Születésfa meglocsolását. Ezen részt vett Kondor Katalin szülésznő, az ELTE-n végzett perinatális szaktanácsadó, Dr. Bálint Balázs szülészorvos és Varga Katalin, az ELTE PPK oktatója. A férfi felelősség fája szintén Csíkszeredán található, a várkertben.