+36 30 429 5561 ELTE PPK Pszichológiai Intézet, Affektív Pszichológia Tanszék

AKTUÁLIS

Legfrisebb híreink

A SzüléSzületéS Éjszakája

helyszín: Budatpest, ELTE-PPK Pszichológiai Intézet, Izabella utca

időpont: 2018. szeptember 28. 19:00-23:00

2018-ban a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat részeként először kerül megrendezésre önálló egységként a SzüléSzületéS Éjszakája, mely a perinatális tudományok különféle szakemberek által képviselt szegleteibe enged betekintést. A perinatális tudományok, egy viszonylag friss szakterület, a várandósság, szülés-születés és az azt követő első életév rövid- és hosszú távon tapasztalható, az egyes családokra és azon keresztül az egész társadalomra kiható törvényszerűségeivel foglalkozik.

A SzüléSzületéS Éjszakája program keretein belül számos módon megtapasztalható a perinatális tudományok sava-borsa. A promramjaink érdekessége az integrált szemlélet, mely megmutatkozik abban is, hogy sokféle szakma képviselőjével találkozhat az érdeklődő, például pszichológusokkal, művészetterapeutákkal, szülésznőkkel vagy perinatális szaktanácsadókkal, illetve megjelenik a programok sokszerűségében, hiszen előadásokon, könyv- és poszter-bemutatókon át, a kerekasztal-beszélgetésen, vagy film bemutatón és megbeszélésen keresztül akár saját élményű műhelyekbe is bele lehet kóstolni a témában.

Így lehetőség nyílik a Mikroszülés című film megtekintésére és megbeszélésére. Közvetlen, saját élményű workshopjainkon bepillantást lehet nyerni a szomtao-pszichoterápia munkába, valamint részt lehet venni művészetterapeuták által kísért workshop-on. Poszter-szekciónkban a pólyázás rejtelmeiről lehet hallgatni, vagy arról, milyen “varázsmondatok” hangoznak el napjainkban egy szülőszobán. A szülési fájdalomnak, a megszületés pszichológiájának, a magzat élményvilágának nyomába eredünk egy-egy előadás keretein belül. Lesz interaktív előadás aktuális, sikamlós témákról, legyen az az őssejt ügye, vagy más etikai kérdés, legyen az az otthonszülés vagy épp a szülés nem technokrata megközelítése. Továbbá ismerkedni lehet a baba-hordozás rejtelmeivel, valamint könyvbemutatóra és könyv vásárlásra is lehetőség nyílik.

A SzüléSzületéS Éjszakája magában foglalja a szülés és a születés tematikáját is, elnevezésében a két folyamat egymásba fonódását hangsúlyozza, és kiemeli a szülés egy kulturálisan elhanyagoltnak mondható részét is: a baba nézőpontját. Ezen a húron pendülnek azok a programjaink is, melyek minden korosztályhoz szólnak, hiszen a megszületés minősége olyan téma, amely mindenkit saját jogon is érint.

Részletes program és jelentkezés: http://kutatokejszakaja.hu

Híreinket követheted FACEBOOK oldalunkon:

https://www.facebook.com/szuleszuletes/

https://www.facebook.com/events/1958348297579338/?active_tab=about

 

2018-as sétáról olvashatsz itt

2017-es sétáról olvashatsz itt

2016-os sétáról olvashatsz itt

2015-ös sétáról olvashatsz itt

2014-es sétáról olvashatsz itt